MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Bilişsel Davranışçı Terapi


 
Bilişsel Davranışçı Terapi, bilişsel terapi ve davranışçı terapinin birleşiminden oluşan, kısa süreli ve yapılandırılmış bir terapi yöntemidir.
Bu yöntem, duygu, düşünce ve davranışlar arasındaki ilişkiyi inceler. Danışanın bugünkü sorunlarına odaklanır. Bugünden yola çıkarak bu sorunların ortaya çıkmasına neden olan geçmişteki duygu, düşünce ve davranışları inceler. Bilişsel Davranışçı terapiye göre, kişinin daha önce yaşadığı, kişi için zor olan olaylardan dolayı oluşan akla uygun olmayan düşünceler, bunların etkisiyle oluşan davranışlar ve duygular, kişinin şu anda yaşadığı rahatsızlıkların temel nedenidir. Kişinin akla uygun olmayan düşünceleri, olumsuz değerlendirilmeleri, otomatik düşünce ve inançları, yorumları araştırılır ve gerçeklikleri danışanla birlikte değerlendirilir, değişimleri amaçlanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi, düşünce ve duygular üzerine odaklandığı kadar davranışlar üzerine de odaklanır. Danışan ve terapist birlikte çalışırlar. Danışanın da aktif olduğu bir yöntemdir. Terapi sürecinde üzerinde çalışılanların, öğrenilen bilgi ve becerilerin gündelik hayatta kademeli olarak denenmesi için danışanın yaptığı çalışmalara “ev ödevleri” adı verilir. Ev ödevleri danışanın yeni beceriler kazanması ve terapi sürecinin ilerleyişi açısından oldukça önemlidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi, çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde etkin olarak kullanılmaktadır. Kaygılar, korkular, depresyon, panik atak, cinsel sorunlar, öfke problemleri, ilişki problemleri, travma kullanıldığı alanlardan bazılarıdır. 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam60
Toplam Ziyaret320069
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER