MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

Cinsel Sorunların çözüm yöntem ve teknikleri

Cinsel Sorunlar

Cinsel ilişki ve cinsellik bireylerin fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak kendilerini iyi hissetmeleri için oldukça önemli bir eylemdir. Fakat bazı bireylerde farklı etkenlere bağlı olarak cinsel sorunlar meydana getirebilmektedir. Bu rahatsızlıklar bireyin hem sosyal yaşantısını, hem de cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir.

Cinsel Psikolojik Sorunların Nedenleri Nelerdir?

Cinsel psikolojik rahatsızlıkların nedenleri, hem bireyden bireye hem de rahatsızlığın tanısına göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel tanılar itibariyle bazı genellemelerde bulunulabilir.

  • Toplum yapısı gereği cinselliğin bir tabu ya da suç olarak görülmesi
  • Cinsellik konusunda bilgisizlik ve eğitimin yetersiz olması
  • Partnerler arası iletişim bozukluğu
  • Ataerkil yapının güçlendirilmesi ya da tam tersi olarak anaerkil yapının güçlendirilmesi ve ataerkil yapının aşağı çekilmesi,
  • Fizyolojik rahatsızlıklar gibi pek çok farklı neden cinsel psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

1.Vajinismus

Vajina girişinde yer alan pelvis isimli kasların istem dışı bir şekilde kasılması ve cinsel birleşmeye engel olması ya da cinsel birleşmenin ağrılı ve acılı bir süreç haline gelmesine neden olması olarak tanımlanabilen vajinismus, en temel anlatımıyla cinsel işlev bozukluğudur ve kadın bireylerde görülmektedir.

2.İktidarsızlık (Ereksiyon Bozukluğu)

Halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen ve bir diğer adıyla sertleşme sorunu denilebilen ereksiyon bozukluğu, erkek bireylerin cinsel birleşme sırasında  ereksiyon olamaması durumudur. Cinselliğin tabu ve suç olarak görüldüğü toplumlarda yaygın olan ereksiyon bozukluğu, cinsel ilişki sırasında yeterli zaman boyunca sert kalamama yani empotans olarak da kendini gösterebilmektedir.

3.Erken Boşalma

Erkek bireylerde görülen erken boşalma ve diğer adıyla prematür ejakülasyon, kadın ve erkek bireylerde fakat özellikle erkek bireylerde görülebilen ve oldukça sık rastlanan bir cinsel işlev bozukluğudur. Erken boşalma sorunu, boşalma eyleminin üzerinde kontrolün sağlanamaması ya da az sağlanması olarak tanımlanabilmektedir. Başlıca nedenleri arasında ise başarısız olma korkusu, stres ve heyecan yer almaktadır.

4.Parafili

Parafili, genel olarak fantezi ve arzusal sapkınlık olarak tanımlanabilmektedir. Kadın ya da erkek bireyin anormal şekilde arzular duymasını tanılayan parafili; zoofili (hayvanlara ve cansız varlıklara karşı arzu), nekrofili (ölülere karşı arzu), pedofili (çocuklara karşı arzu) gibi alt dallara ayrılmaktadır.

5.Erotik Asfiksi

Seksüel mastürbatif asfiksi olarak da adlandırılabilen erotik asfiksi, bireyin mastürbasyon esnasında bilinçli bir şekilde kendini oksijensiz bırakması nedeniyle meydana gelen boğulmadır. Erotik asfiksi, parafilinin bir alt dalı olarak tanımlanmaktadır.

6.Satiriasis

Satiriasis, diğer adıyla hiperseksüalite veya erkeklerde cinsel doyumsuzluk, erkek bireyin cinselliğe karşı olan doyumsuzluktur. Aşırı seks düşkünlüğü olarak da tanımlanabilen satiriasis, ataerkil yapının neden olabileceği bir hastalık olmasının yanı sıra bireyin çocukluk dönemiyle de alakalı olabilmektedir.

7.Nemfomani

Nemfomani, erkeklerde görülen satiriasis hastalığının kadınlarda görülen karşılığıdır. Sekse karşı aşırı doyumsuzluk yaşanması olarak tanımlanan nemfomani, yine ataerkil yapının güçlendirilmesi, cinselliğin bir tabu veya suç sayılarak özellikle kadın bireylerin engellenmesi gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Anksiyete; nedensiz bir korku, tedirginlik, hoş olmayan bir endişe hali, sıkıntı, bunaltı, kaygı olarak tarif edilebilir. Cinsel yaşamda becerebilme yapabilme kaygısına ise “performans anksiyetesi” denir.

Cinsellikte aşılması gereken bir güçlük veya hissedilen kaygıdır. Kişinin zihni yapabilecek miyim, başarabilecek miyim soruları ile doludur. Cinsel birleşme esnasında kişi, cinsel haz veya cinsel uyarılma yerine endişe ve kaygı hisseder. Bu anksiyete türü erkeklerde ,kadınlara göre daha sık görülür.Cinsel ilişki öncesinde veya sonrasın yoğun derecede kaygılı olmak en büyük belirtidir.Bu kaygı damarları etkileyerek cinsel organlara daha az kanın gitmesine neden olabilir ve ereksiyonu veya orgazmı engelleyebilir.

 

Performans Anksiyetesinin Nedenleri

  • Partneri tatmin edememe,
  • Uyarılma ve orgazm güçlüğü,
  • Cinsel mitler yani yanlış inançlar,
  • Ereksiyon sorunu,
  • Kıyaslanma korkusu,
  • Partnere karşı duyulan gizli öfke veya olumsuz duygular,
  • Mükemmeliyetçi kişilik yapısı,
  • Erken boşalma,

 

Performans Kaygısı için Çözüm Yolları

Eğer performans kaygısı yaşıyorsanız, bunu yenmek için bazı adımlar atabilirsiniz. Aşağıdaki adımları tek başınıza ya da partnerinizle deneyebilirsiniz:

  • Seks hakkındaki görüşlerinizi tekrar gözden geçirin. Seksin hayatın normal, sağlıklı ve olumlu bir parçası olduğunu hissetmeye başlamanız gerek. Muhteşem seks yapmayı hak ettiginize inanmanız lazım.
  • Rahatlayın. Rahatlama tekniklerini öğrenin ve ihtiyacınız olduğunda, sakinleşmek ve seksin tadını çıkarmak için kullanın.Rahatlama teknikleri arasında meditasyon ve sakinleşmek için nefes alıp verme egzersizleri bulunur.
  • Partnerinizi daha iyi tanıyın. Teoride der ki; birini ne kadar iyi tanırsanız, onunla seks yaparken kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Birbirinizi, birlikteliğinizde utanmayacak yada sıkılmayacak kadar iyi tanımaya çalışın.

Performans Anksiyetesinin Tedavisi

  • Cinsel terapi,
  • Performans anksiyetesini çözmeye yönelik ev ödevleri ve cinsel egzersizler,
  • Cinsel bilgilendirme,
  • İlaç tedavisi.

 

Partneriniz ile endişelerinizi konuşarak hem rahatlayabilir hem de aranızdaki bağı kuvvetlendirebilirsiniz.Ama kaygınızın üstesinden gelemiyorsanız psikolojik yardım için bir psikologla görüşebilirsiniz.
0324 2370478



Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam71
Toplam Ziyaret320080
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER