MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

KİTAP OKUMAK İNSAN HAYATINI NASIL DEĞİŞTİRİR

KİTAP OKUMAK İNSAN HAYATINI NASIL DEĞİŞTİRİR

     Gidemediğimiz yerlere gitmek, uzak ülkelerdeki insanları tanımak, onların hayatını anlamak, yaşamlarının içine bakmaktır kitap okumak.

        Hiç yaşamadığımız bir acıyı bir insanın nasıl yaşadığını, duygularını, hislerini anlamak, ya da hiç tatmadığımız bir mutluluğun insana neler hissettirdiğini, hayatını nasıl değiştirdiğini hissetmektir kitap okumak.

         Bizim gibi düşünmeyen, bakış açıları çok farklı insanların hayata dair neler düşündüğünü bilebilmektir, birçok değişik farklı fikri öğrenmektir kitap okumak.

         Geçmişimizi öğrenmek, tarihimizi öğrenmek, nereden gelip nereye gittiğimizi bilmek, atalarımızın nasıl yaşadığını, bize neler bıraktığını, bizim bunlara sahip çıkıp çıkamadığımızı öğrenmektir kitap okumak.

          Bazen sadece kendi hissettiğimiz, korktuğumuz, üzüldüğümüz ya da mutlu olduğumuzu sandığımız şeylere başkalarının da aynı şekilde hissettiğini bilmektir kitap okumak.

           Hiç göremeyeceğimiz, belki hayal bile edemeyeceğimiz soyut kavramların değişik bakış açılarıyla bize gösterilmesidir, hayattan uzaklaşıp bilinmeyene yolculuk edebilmektir kitap okumak.

           Dışardan baktığımızda çok sıradan görünen bir kişinin, zengin, sanatsal, müthiş, ya da incinmiş, kırılmış, nefret dolu, sınır problemi olan, saldırgan  iç dünyasını keşfedebilmektir kitap okumak.

            Hayatta sadece bizim yaşadığımız yer, bizim bildiğimiz şeyler, sadece bizim yiyip içtiğimiz yiyecekler, bizim gördüğümüz hayvanlar, bitkiler, eşyalar olmadığını keşfetmektir kitap okumak.

             Bazen çözemediğimiz olayların nasıl çözümlenebileceğini görmek, hayatımızla ilgili kararların esasında ne kadar doğru ya da yanlış verildiğini algılayabilmektir, iç dünyamızı keşfedebilmektir  kitap okumak.

             Kitap okumak çocuğumuza örnek olmak, televizyon, bilgisayar, oyun dışında yapılabilecek en güzel etkinliklerden birinin kitap okumak olduğunu canlı olarak gösterebilmektir.

              Kitap okumak konuşurken söyleyecek sözünün olmasıdır, tartışma da boş değil bilerek konuşmaktır, tartışmaları her yönüyle anlayabilmektir, sosyal hayatta bir konu açıldığında o konuyla ilgili olumlu olumsuz öğeleri bilip, tartışmayı doğru yönlendirebilmektir.

              Her zaman ileriye gitmektir kitap okumak, olduğun yerde durmamak, gerilememektir, sosyal hayat, teknoloji, bilim, sanat, tıp  gelişir ve değişirken onunla aynı çizgide kalabilmektir.

              Kitap okumak, çocuklarını kitap okuyarak yetiştirmek, cahillik yüzünden insana zarar veren davranışları  durduramayan toplumların önünde, düzgün, kültürlü, her canlıya gerektiği değeri ve adaleti verebilen yeni bir nesil oluşturabilmenin tek yoludur.

                 Doğru ve güzel yazabilmek, akıcı ve düzgün konuşabilmek, etkili iletişim ve güzel diksiyondur kitap okumak.

                 Çocuklarımızı kötü alışkanlık ve bağımlılıklardan korumanın, sadece teknolojiyle sınırlı bağımlı, monoton bir hayata sürüklememenin en güzel yoludur kitap okumak.

      Kitap okuyabilen bir birey, çevresinde  kötü ve manipüle edici davranış ve tavırlar olsa bile, okuduğu kitaplardan adaleti, doğru davranmayı, insana saygı ve değeri, eşitliği ve adaleti öğrenecektir. Kitap okumayan kişiler sadece kendilerine söylenen şeyleri ve çevreden, televizyondan duyduklarını doğru olarak kabul eder ve uygulamaya çalışırlar. Oysa toplumlar kendi içlerinde de aynı inanç, düşünce ve bakış açısından olanlar şeklinde gruplaşmışlardır ve bu grubun dışındakilerin de fikir, bakış açısı ve davranışlarını bilmeden, karşılaştırma yapmadan neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar vermek oldukça zordur.

            Bütün bu nedenlerdendir ki, toplum olarak kitap okumak, çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okuyarak onlara örnek olmak, iyi nesiller yetiştirebilmek için en büyük şansımızdır.

Uzm. Klinik Psikolog Pelin ÖZAYDIN

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam168
Toplam Ziyaret319344
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER