MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

DEHB yaygın bir bozukluktur. DEHB ile ilgili birçok neden belirlenmiştir.  Bunlar arasında doğumdaki travmalar, katkılı yiyecekler, hava kirliliği, çeşitli çevresel faktörler gibi etkenler öne sürülmüştür. Ancak son yıllarda DEHB’nin nedeninin daha çok biyolojik faktörler olduğu düşünülmektedir.  Dikkat eksikliği olan çocukların ailelerinde de normalden daha fazla dikkat bozukluğu yaşayan bireyler saptanmıştır. Bu durum problemin genetik olduğunu ve ebeveynden çocuğa geçen genlerden kaynaklandığını göstermektedir.  Yani DEHB’ si olan çocuklar bu dikkat problemiyle doğmaktadırlar ve okul çağlarında farkedilmektedir. Dikkat eksikliğini saptamak için birtakım testler uygulanır. Bunlar wisc-r zeka testi ve nöropsikolojik testlerdir.

 

Bu bozukluk, üç ana bozukluk alanı içermektedir:

 

  • Dikkat eksikliği,
  • Hiperaktivite,
  • Dürtüsellik,

 

Bu çocuklarda bazen bebeklik döneminde, uyku düzeninde bozulma ve çok ağlama görülebilir. Aşırı hareketlidirler. Sınıfta ya da oturması beklenen durumlarda oturmaz ve yerinden kalkar, el ve ayaklarını sürekli oynatırlar. Kendi başlarına karar vermekte güçlük yaşarlar, sürekli konuşur, bağırır, başkalarını yaptığı işi engellerler. Eşyalarını çok sık kaybederler, çünkü düzensizdirler, organize olmada çok güçlük çekerler. Çantaları, defterleri düzensizidir. Ödevlerini düzenlemede zorluk çekerler. Bu çocuklar sonuçları düşünmeden kendini fiziksel olarak tehlikeye atabilir. Bu çocuklar isteklerini erteleyemezler, içtepisel davranışlarını(dürtülerini) engelleyemezler. Ve ebeveyni istemeyerek çok yorarlar. Kendisine sorulan soruların tamamlanmasını beklemeden cevap verme eğilimi vardır, sık sık konu değiştirme, karşı tarafı dinleyememe görülür. Dikkatleri kısa sürelidir. Ev ve sınıf içinde koşturma olur. Hırsızlık ve yalan söyleme görülebilir. Bir davranışın sonucunu göremezler. Etkinliklere katılmada güçlük çekerler.

Oyunları kurallarına göre oynamakta zorluk çekerler. Arkadaş ilşkilerinde problemler yaşarlar. Sıra beklemekte zorlanırlar. Genellikle zeka problemleri yoktur ancak ders başarıları düşüktür, çünkü dikkat eksikliği öğrenme güçlüğü meydana getirir.

Tedavide psikiyatrist tarafından gerekli ise ilaç desteği verilir. Ayrıca dikkat geliştirmesi ve davranış problemlerine yönelik psikoterapi alması gereklidir. Okul ile işbirliği içinde olunmalıdır.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam117
Toplam Ziyaret319474
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER