Sosyal Fobi; kişinin sosyal bir ortama girdiğinde aşırı heyecanlanması, ellerinin titremesinden veya yüzünün kızaracağından korkması, saçma bir davranış veya bir hata yapacağından endişe etmesi nedeniyle sosyal ortamlardan kaçınma davranışıdır. Kişi bir toplum içine girdiğinde çekingen davranır, az konuşur, yemek yemekten, bazen de yazı yazmaktan bile çekinir. İnsanların onun utandığını, çekindiğini anlamasından korkar. Özgüvensiz biri gibi algılanmaktan endişe ederler. Bazıları, daha öncelerden böyle bir kişi olmadıklarını, nasıl bu hale geldiklerini anlamakta zorlandıklarını ifade ederler.
Sosyal Fobi toplumda oldukça sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Görülme sıklığı %2-13 arasından değişmektedir. Kadınlarda daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Genellikle çocukluk veya gençlik döneminde ortaya çıkar.
En sık görülen belirtileri kızarma, titreme, kaslarda gerginlik, kalp çarpıntısı, kafada basınç hissetme, midede rahatsızlık hissi, boğazın kuruması, kekeleme ve ses titremesidir.
Sosyal fobi kalıtsal olabilmekle beraber, genellikle geçmiş hayatta yaşanan travmatik bir olayın kişide bıraktığı yaralar nedeniyle oluşur. Aşırı mükemmelliyetçi veya kontrolcü veya korkutucu bir ebeveynlik modeli de sosyal fobiye neden olabilmektedir.
Kişide sosyal fobiye yol açan faktörlerin tespit edilmesi ilk aşamadır. Herkes için bu sebepler ve faktörler farklı olabilir. Geçmişte yaşanan travmatik bir deneyimden kaynaklanıyorsa o yaşantının beyinde yeniden anlamlandırılması ve acı verici kısmının duyarsızlaştırılması sağlanır. Kişinin yetiştirilme tarzına bağlı olarak kendisi ile ilgili edindiği çarpık inançlar nedeniyle oluşmuşsa bu inançların daha gerçekçi ve pozitif olanlarla değiştirilmesi hedeflenir. Kişi kendisini ve dışarıdaki insanları daha gerçekçi algılar ve korkuları son bulur.
Sosyal fobi sahibi olan kişiler genellikle bunun tedavisinin olmadığını düşünürler. Bu durumdan kurtulabileceklerine dair umutları azdır. Oysa sosyal fobi psikoterapi ile iyileşebilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Çok nadiren kendiliğinden kaybolur. Çoğunlukla tedavi edilmediğinde yerleşir ve giderek daha çok rahatsızlık verecek boyut ulaşır. Hatta kişi sosyal fobi ile baş etmek için alkole başvurabilir, eve kapanabilir, iş hayatı olumsuz etkilenebilir ve depresyona girebilir.
Sosyal Fobi'si Olan Bireyin Yakınları Ne yapabilir?
Eğer yakınlarınızdan birinin sosyal fobisi olduğunu düşünüyorsanız, onun bu davranışlarına karşı eleştirel olmayın veya üstesinden gelebilmesi gerektiği beklentisine girmeyin. Bunun yerine, kendisini bir psikolojik danışmanlık merkezine yönlendirmeniz uygun olacaktır.