MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

Cinsel Sorunlar


Cinsel Sorunlar

Cinsel sorunlar nelerdir? Cinsel sorunlar Biriminde hangi cinsel sorunların çözümü uygulanıyor? Cinsel sorunlarla ilgili her şey...

Sağlıklı bir cinsellik nasıl sağlanır? Cinsel sorunlar nasıl çözülür? Cinsel sorunlar tamamen geçer mi? Cinsel sorunlar için destek almalı mı? Cinsel sorunların kaynağı nedir? Cinsel sorunlar hakkında her şey...

Cinsel Sorunlar

Cinsel sorunlar, Seksle bulaşan hastalıklar (SBH) ve seksüel problemler gibi cinsel durumlar, tıbbi olarak değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Çoğunlukla seksle bulaşan hastalıkların semptomu yoktur, yine de bazen vajina veya peniste akıntı, idrar boşaltımı esnasında yanma ve ağrı görülür. Cinsel sorunlarda, Doktorlar SBH testleri yoluyla bel soğukluğu, gonore, frengi ve trikomoniyaz gibi seksle bulaşan hastalıkları saptarlar. Tedaviler bu cinsel durumları iyileştirirken, güvenli seks, seksle bulaşan hastalıkların oluşumunu engeller.

Kadınların cinsel sorunlar

Cinsel Sorunlarda Tüm cinsel problemler tıbbi dikkat gerektirmez. Birçok insanın geçici cinsel problemleri vardır, bunlar genellikle anksiyete, stres gibi medikal nedenlerle alakalıdır. Eğer bu problem sizi daraltıyorsa veya ilişkinizin tehdit altında olduğundan korkuyorsanız, dışardan yardım almaktan çekinmeyin veya utanmayın. Eğer sağlık danışmanınız fiziksel olarak yardımcı olamıyorsa, ruh sağlığı uzmanı yardımcı olabilir veya sizi doğru yöne yönlendirebilir. Üç haftadan fazla süren herhangi bir cinsel sorunlarda sağlık uzmanınıza danışmalısınız. Cinsel Sorunlarda Danışmanınız tıbbi sebepleri eleyebilir ve diğer problemleri çözmenizi önerebilir. Eğer problemin ne olduğundan emin değilseniz, problemin ne olduğunu bulmanıza yardım edebilir. Gerekirse size başka bir uzman önerebilir: psikoterapist, evlilik danışmanı veya seks terapisti.

Belirli problemlerle hemen ilgilenilmelidir:

  • Eğer cinsel ilişki aniden acı vermeye başlarsa, hemen ilgilenilmesi gereken bir enfeksiyon veya diğer tıbbi durumlardan biri gerçekleşmiş olabilir.
  • Eğer cinsel ilişkiyle bir hastalık bulaştığına inanacak sebepleriniz varsa, hem siz hem de partneriniz hemen tedavi edilmelidir.
  • Ayrıca, seks esnasında baş ağrısı, göğüs ağrısı veya bedenin herhangi bir yerinde ağrı varsa da sağlık uzmanınıza hemen görünmelisiniz.

CİNSEL SORUN HABERLERİ

Aşağıdakilerden herhangi biri kadınlarda cinsel sorunlara sebep olabilir:

  • İlişkide problemler olması - Görev dağılımı, çocuk yetiştirme veya para gibi ilişkinin diğer alanlarındaki sorunlar cinsel problemlere neden olabilir. Kontrol ve hatta istismar gibi meseleler ilişkideki cinsel uyuma zarar verir. Bu tip problemler kadının eşine cinsel ihtiyaçlarını ve isteklerini anlatmasını engeller.
  • Duygusal problemler - Depresyon, anksiyete, stres, kırgınlık ve suçluluk kadının cinselliğini etkiler.
  • Yetersiz uyarım - Bir kadının (veya partnerinin) cinsel uyarım ve reaksiyon hakkında yetersiz bilgisinin olması, bir kadının tatmin edici bir deneyim yaşamasını engeller. Eşler arasındaki zayıf iletişim de burada soruna neden olur.
  • Jinekolojik problemler - Birçok pelvik bozukluk, ilişkide acıya sebep olarak tatmini azaltır.
  • Vajinal kuruluk - Genç kadınlarda en büyük sebeplerden biri yetersiz uyarımdır, daha yaşlı kadınlarda ise menopozda oluşan östrojen düşüşüdür. Ayrıca hormonlardaki dengesizlik, diğer hastalıklar ve belirli ilaçlar da buna sebep olabilir.
  • Vajinismus - Vajina girişinin ağrılı olarak büzülmesine neden olan vajina etrafındaki kasların kasılmasıdır. Penetrasyonu engelleyebilir veya penetrasyonu aşırı sancılı hale getirir. Ameliyat yaraları, taciz, doğum, enfeksiyon, ve vajinal duş, spermisid veya prezervatif tahrişi sonucu gerçekleşebilir. Ayrıca korku yüzünden de olabilir.
  • Seksle bulaşan hastalıklar - Gonore, uçuk, jenital yumrular, bel soğukluğu, frengi seksle bulaşan enfeksiyonlardır. Jenital bölgelerde değişikliklere sebep olarak seksi rahatsız ve hatta acılı bir şeye dönüştürebilirler.
  • Vajinit - Vajina dokusunun enfeksiyon veya diğer sebeplerle iltihaplanması veya tahriş olması ilişkiyi acılı hale getirir.
  • Endometriyoz, pelvik kitle, yumurtalıkta kist, ameliyat yaraları - Bunlardan herhangi biri cinsel ilişkiyi ya engeller ya da acılı hale getirir.
  • Pelvik iltihap hastalığı - Serviks, uterus ve yumurtalıklara kadar yayılan vajina iltihabıdır. Zaten kendi başına ağrıya neden olduğundan cinsel ilişkiyi aşırı derecede sancılı hale getirir.
  • Ameliyat sonrası sinir hasarı - Pelvik ameliyat (histeroktami gibi) esnasında küçük sinirlerin önüne geçilemeyecek şekilde kesilmesi hissi ve reaksiyonu azaltabilir.
  • Fiziksel durumlar - Birçok fiziksel ve tıbbi durum kadınların seks hayatlarından aldıkları tatmini azaltabilir.
  • Yorgunluk
  • Diyabet, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklar
  • Kanser
  • Nörolojik bozukluklar
  • Vasküler (kan akışı) bozukluklar
  • Hormonsal dengesizlik
  • Menopoz
  • Hamilelik
  • Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı
  • İlaç tedavisi - Belirli ilaçlar istek veya uyarımı azaltabilir. Bunlardan en iyi bilineni serotonin geri alım inhibitörleri grubundan antidepresanlar, Prozac ve Zoloft, belirli kemoterapi ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları ve antipsikotik ilaçlardır.
  • Diğer tıbbi tedaviler - Belirli kanser türleri için uygulanan radyasyon tedavileri vajinal sıvıyı azaltabilir. Ayrıca jenital bölgeyi hassaslaştırabilir.
  • Taciz geçmişi - Cinsel veya diğer türde bir istismara maruz kalmış bir kadın partnerine tam olarak güvenemeyebilir, bu yüzden rahatlayamaz ve uyarılamaz. Kişi partnerine karşı derin hislere sahip olsa bile, korku, suçluluk, kırgınlık gibi duygular tatmin edici bir deneyimi engeller.
  • Seks karşıtı tavırlar - Yetiştirilme şekillerinden veya önceki deneyimleri yüzünden insanların çoğu, seksi ilişkinin keyif alınan normal bir parçası olarak görmez. Seks veya cinsel duyguları suçluluk, utanç, korku veya kızgınlıkla ilişkilendirirler. Diğer bir tarafta da seksten gerçek dışı beklentileri olan insanlar vardır. Televizyon veya sinemalardaki kolay ve fantastik seksi gerçek hayatla bağdaştırabilirler. Bu insanlar hayal kırıklığına uğrarlar ve hatta yaşadıkları seks üst düzeyde heyecan yaratmadığında veya bir problem çıktığında ıstırap bile çekerler.
  • Partnerin cinsel problemi - Eğer kadının partnerinde iktidarsızlık veya arzu eksikliği gibi bir problem oluşmuşsa, bu kadının kendi tatmin duygusunu engelleyebilir.

Erkeklerin cinsel sorunları

Cinsel Sorunlarda Erkeklerin üretim organlarını etkileyen iki önemli rahatsızlık vardır. Bunlar penis rahatsızlıkları ve testis rahatsızlıklarıdır. Bu bozukluklar bir erkeğin cinsel işlevini ve üretkenliğini etkileyebilir. Cinsel sorunlarda Penisi etkileyen rahatsızlıklardan bazıları şunlardır: Priapizm, balanit, Peyronie hastalığı, fimozis, parafimozis, penis kanseri Priapizm, dört saatten fazla süren kalıcı çoğunlukla ağrılı ereksiyon halidir. Priapizm ereksiyonu cinsellikle ilişkili değildir ve orgazmla rahatlamaz. Kan penise gider, fakat yeterli derecede boşaltılamaz. Genel nedenleri şunlardır:

  • Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı (özellikle kokain)
  • Antidepresanlar ve tansiyon ilaçları dahil olmak üzere belirli ilaçlar
  • Omurilik problemleri
  • Jenital bölgelerdeki yaralanmalar
  • Anestezi
  • Penis enjeksiyon terapisi ( ereksiyon bozukluğu tedavisi)
  • Lösemi ve orak hücre hastalığı dahil olmak üzere kan hastalıkları

Cinsel sorunlarda, Priapizm acilen tedavi edilmelidir, aksi halde uzun süreli ereksiyon penisi yaralayabilir ve uzun vadeli ereksiyon bozukluğuna neden olabilir. Tedavinin amacı ereksiyonu rahatlatarak penis fonksiyonunu normal hale getirmektir. Çoğu vakada penise bir iğne sokularak kan alınır. Kan damarlarını büzen ilaçlarla kan akışını azaltmak işe yarayabilir. Eğer sebep orak hücre hastalığıysa, kan transfüzyonu gerekebilir. Bunun altında yatan herhangi bir tıbbi durumu veya madde bağımlılığını tedavi etmek, priapizmi önlemek açısından oldukça önemlidir. Peyronie hastalığı, penis üzerinde bir plak veya sert bir yumru oluşması halidir. Bu yumru penisin ereksiyon dokularının bulunduğu üst (çoğunlukla) veya alt kısmında oluşur. Yumru çoğunlukla belli bir bölgede tahriş veya şişlikle (iltihap) başlar ve daha sert bir yara haline gelir. Sertleşmiş plaka penisin yaralı bölgesindeki esnekliği azaltır. Peyronie hastalığı hafif şekilde de gelişebilir ve 6 ila 18 ay arasında kendiliğinden iyileşebilir. Daha ağır vakalarda hastalık kalıcı olabilir. Sertleşen yumru o bölgede esnekliği azaltarak ereksiyon esnasında penisin bir yöne bükülmesine sebep olur ve acı verir. Tüm bunların yanında aşırı ağrılı ereksiyona sebebiyet verir. Duygusal strese sebep olur ve seks esnasında bir erkeğin arzusunu engelleyebilir. Bu hastalığın tam olarak nedeni bilinmemektedir. Hatalığın çabuk ilerlediği insanlarda kısa sürede kendiliğinden iyileşme görülür. Muhtemel sebepleri penis içinde kanamaya sebep olan incinmedir (vurma veya bükülme). Bazı erkeklerdeyse yavaşça gelişir ve ameliyat gerektirecek kadar şiddetlidir. Diğer muhtemel sebepler:

  • Vaskülit. Kan ve lenf kanallarında iltihaplanmadır, yaralara sebep olabilir.
  • Bağdoku bozukluğu. Uluslararası Sağlık Cemiyetine göre Peyronie hastalığı olanların % 30'unda, eller ve ayaklar gibi bedenin diğer bölgelerindeki bağdokuları etkileyen rahatsızlıklar gelişir. Bu durumlar genelde bağdokularda kalınlaşma ve sertleşmeye neden olur. Bağdoku bedenin diğer dokularını destekleyen özel dokulardır-kıkırdak, kemik ve deri gibi.
  • Kalıtım. Aile geçmişinde Peyronie hastalığı olanlarda bu hastalığın gelişmesinin daha muhtemel olduğu bazı araştırmalarda gösterilmiştir.

Cinsel Sorunlarda Peyronie hastalığı iki şekilde tedavi edilir: ameliyatla veya ameliyatsız. Bu hastalık çoğunlukla kendiliğinden yok olduğundan doktorlar iki yıl veya daha fazla beklemeyi önerir. Birçok vakada ameliyat çok başarılı olur. Fakat komplikasyonlar oluşabileceğinden ve bu hastalıkla ilişkili problemlerin (örneğin penisin kısalması) çoğu ameliyatla düzeltilemeyeceğinden, doktorlar genellikle aşırı ağrı yüzünden ilişkide bulunamayan erkekleri ameliyat etmeyi tercih eder. İki ameliyat tekniği kullanılır. Birinci yöntemde plak alınarak yerine deri veya yapay deri konur. İkincisinde cerrah plağın ters tarafındaki dokuyu alarak bükülmeyi ortadan kaldırır. Birinci yöntem sertleşme fonksiyonunun kısmen zarar görmesine sebep olabilir. İkinci yöntem Nesbil prosedürü olarak bilinir ve ereksiyon halindeyken peniste bir miktar kısalmaya sebep olur. Eğer erkeğin ereksiyon kabiliyeti bozulmuşsa penis implantları kullanılabilir. Ameliyatsız tedavide, sertleşmiş dokuyu yumuşatacak şekilde, ağrıyı azaltıp eğimi düzeltmek için doğrudan plağın içine ilaç enjekte edilir. Ayrıca E vitamini tabletlerinin bazı erkeklere fayda sağladığı da görülmüştür. Ayrıca lazer tedavisiyle de plak inceltilebilir. Balanit penis başının iltihaplanmasıdır. Benzer bir durum olan balanopostit, penis ucunun ve sünnet derisinin iltihaplanmasıdır. Semptomları kızarıklık veya şişlik, kaşıntı, isilik, ağrı ve kötü kokulu boşaltımdır. Balanit çoğunlukla sünnet olmamış ve hijyene dikkat etmeyen erkeklerde görülür. Eğer sünnet derisinin altındaki hassas doku düzenli olarak temizlenmezse, bakteri, ölü deri, ter, tortu sünnet derisi altına girer ve tahriş eder. Dar sünnet derisi bu bölgenin iyi temizlenmemesine neden olarak, sünnet derisi altına biriken kötü kokulu maddenin tahrişine maruz kalabilir. Diğer balanit sebepleri:

  • Dermatit/alerji. Dermatit, çoğunlukla tahriş edici bir madde veya temas alerjisinin neden olduğu deri iltihabıdır. Belirli ürünlerdeki kimyasallara karşı olan hassasiyet - sabun, deterjan, parfüm veya spermisid - tahriş, kaşınma ve isilik gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Enfeksiyon. Candida albicans mantarı nedeniyle enfeksiyon (pamukçuk enfeksiyonu) kaşındıran, kırmızı,  noktalı bir isiliğe sebep olabilir. Bazı seksle bulaşan hastalıklar-gonore, frengi, uçuk-balanit semptomları yaratabilir.

Ayrıca diyabet hastası erkekler yüksek balanit riski altındadır. Sünnet derisinin altında kalmış olan idrardaki glikoz bakterilere zemin hazırlar. Balanit tedavisi, hastalığın altında yatan sebebe bağlıdır. Eğer bir enfeksiyon varsa, bir antibiyotik veya mantar ilacı verilir. Daha şiddetli iltihaplarda sünnet önerilebilir. Uygun hijyenle gelecekteki balanit ihtimali önlenebilir, penis başını doğru şekilde düzenli olarak yıkamak ve kurulamak gibi. Özellikle, deri reaksiyonuna sebep olabilecek güçlü kimyasallardan ve sabunlardan uzak durulmalıdır. Fimozis, Sünnet derisinin doğuştan veya hastalık sonucu anormal şekilde dar olması dolayısıyla penis başının dışarı çıkamamasıdır. Bir diğer sebep, sünnet derisinin daralmasına sebep olan balanittir. Durum idrar boşalımını zorlaştırıyorsa acilen müdahale edilmelidir. Bazen sünnet derisi ilaçlarla yumuşatılabilir, düzenli olarak ve yumuşakça elle gerilmesi de faydalı olabilir. Çoğunlukla sünnet edilerek tedavi edilir. Preputioplasty adı verilen başka bir cerrahi yöntem de vardır, bunda sünnet derisi penisin ucundan ayırılır. Bu prosedürde sünnet derisi korunur ve sünnetten daha az travmatiktir. Parafimozis, sünnet derisinin çekildikten sonra eski yerine gelmemesidir. Ereksiyon veya cinsel münasebet sonrası, veya penisin başının yaralanması sonucu oluşabilir. Bu durum devam ettiğinde ağrıya ve şişliğe neden olur ve penise kan gitmesini azaltır. Ekstrem vakalarda dokunun ölümüyle sonuçlanır (kangren) ve uzvun kesilerek alınması gerekebilir. Parafimoziste tedavi penis başındaki ve sünnet derisindeki şişliğin indirilmesine odaklanır. Buz koymak şişliğin inmesine yardımcı olabilir, penis başına baskı uygulayarak kanın ve sıvının çıkması için zorlamak da yardımcı olabilir. Eğer her ikisi de işe yaramıyorsa, ilaç enjekte edilmesi gerekebilir. Ağır vakalarda cerrahi müdahale ile sünnet derisine küçük kesikler atılarak gevşetilir. Ayrıca sünnet de başka bir çözümdür. Penis kanseri, anormal hücrelerin peniste bölünerek kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu oluşan nadir bir kanser türüdür. Belirli iyi huylu tümörler ilerleyip kansere dönüşebilir ve Cinsel Sorunlara yol açabilir. Tam olarak sebebi bilinmemekle beraber bazı risk faktörleri vardır. Bunlardan bazıları:

  • Sünnet olmama. Doğumda sünnet olmayan erkeklerin penis kanserine yakalanma riski daha fazladır.
  • HPV (insan papilom virüsü) enfeksiyonu. HPV birçok yumruya (papilom) neden olan 100 çeşitten fazla virüs içerir. Belirli HPV türleri üreme ve anal bölgeyi etkileyebilir. Bu tür HPV seks yoluyla insandan insana geçer.
  • Sigara. Sigara bedeni akciğerleri etkilediğinden daha fazla birçok kansere neden olan kimyasallara maruz bırakır.
  • Smegma. Sünnet derisi girintilerinde bulunan yağlı ifrazat sonucu oluşan kalın, kötü kokulu maddedir. Penis yeterince temizlenmezse, bu durum tahrişe ve iltihaba neden olur.
  • Fimozis
  • Sedef hastalığı tedavisi - Tedavi esnasında ilaçlarla beraber kullanılan ultraviyole tedavisi penis kanseri riskini arttırabilir.
  • Yaş. Vakaların yarısından çoğu 68 yaş üzeri erkeklerdir.

Cinsel sorunlarda Penis kanseri semptomları; peniste büyüme ve yaralar, sünnet derisinin altından anormal boşalım ve kanamadır. Penis kanserinin en yaygın tedavisi cerrahi yöntemle kanseri almaktır. Doktor aşağıdakilerden birini kullanarak kanseri alır:

  • Geniş lokal eksizyonda, sadece kanser ve her iki taraftaki normal dokunun bir kısmı alınır.
  • Elektrodesikasyon ve küretajda, kanser küretle kazınarak alınır ve o bölgeye elektrik akımı verilerek kanser hücreleri öldürülür.
  • Kriyocerrahi, kanser hücrelerini dondurmak ve öldürmek için likit nitrojen kullanır.
  • Mikro cerrahi, kanseri ve mümkün olduğunca küçük normal parçayı alır. Bu ameliyat esnasında doktor bir mikroskop kullanarak tüm kanser hücrelerinin alındığından emin olur.
  • Lazer cerrahi, dar bir ışık huzmesi kullanarak kanser hücrelerini çıkarır.
  • Sünnet edilerek sünnet derisi alınır.
  • Penis ampütasyonunda (penektomi) penisin alınmasıdır. Genellikle kullanılan yöntemdir ve en etkili tedavidir. Kısmi penektomide kısmen alınır, tam penektomide tamamı alınır, kasıktaki lenf düğümleri ameliyat esnasında alınabilir.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam61
Toplam Ziyaret340100
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER