MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

Konusma Bozukluğu Danışmanlığı

Konusma Bozukluğu Danışmanlığı  

Konuşma Bozuklukları iki temel kategoride incelenebilir, kekemelik ve artikülasyon bozukluğu. Kekemelik en net tanımıyla konuşma akışının ya da ritminin kesintilerle ya da blok gibi engellerle bozulmasıdır. Kekemelik birçok değişik psikolojik stres ve olumsuz duygularla bağlantılıdır ya da bunlar tarafından tetiklenmektedir.
 
Artikülasyon Bozukluğu ise birkaç şekilde görülür. İlki “sesin düşürülmesi ya da atlanması” yoludur. Bu durum daha çok çocuklarda görülür. Sanki o sözcükte o ses yokmuş gibi söylenir (hala-ala, saat-sat, kapı-apı). Bunun yanında “sesin değiştirilmesi” en sık görülen artikülasyon bozukluğudur. Çıkarılması güç gelen bir sesin kolay gelen bir sesle değiştirilmesidir (araba-ayaba, defter-tefter, kara-kala, kapı-tapı vb.) Bazen “ses eklenmesi” yoluyla da artikülasyon bozulabilir. Çocuklar o sözcükte olmayan başka sesleri ekleyerek söylerler (saat-sahat, eline sağlık- eliyine sağlık, kapağı kapat-kapağısını kapat vb.). “Sesin bozulması” yolu diğer bir artikülasyon bozukluğudur. Esas çıkarılması gereken ses yerine olduğundan başka ses çıkarılarak konuşulur. Bu konuşmayı özürlü hale getirir (kara şimşek-kaya şimşek, cemile-çemile, sarı-şarı vb.)
 
Kekemelik ve artikülasyon bozukluğu çalışmaları içerisinde kişilik analizi, çözüm odaklı terapi, motivasyon uygulamaları, ses-nefes terapisi, diksiyon çalışmaları, beden dili çalışmaları ve sosyal çalışmalar vardır. Bu eğitim kişiye özel olup, kişinin takılmasına neden olan etken faktörlerin düzeltilmesi şeklinde uygulanır. Bu etken faktörlerin etkisi ve şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bundan dolayı kişinin zorlanmasına sebep olan öncelikli faktörler göz önüne alınarak kişiye özel eğitim modeli uygulanır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret340102
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER