MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Terapisi

EMDR, Türkçe açılımı Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olan bu yöntem, oldukça etkin bir psikoterapi yöntemidir.
1987 yılında Francine Shapiro tarafından keşfedilmiş ve sonrasında çeşitli bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir. EMDR, teorik zeminini Adaptif Bilgi İşleme Modeli'ne  dayandırır. Buna göre yaşadığımız her  tecrübe ile beynimize bilgiler ulaşır, beyin bunları işlemler  ve işlevsel hale getirir. Bu yaşanan tecrübedeki sesler, kokular, imgeler, duyumlar, düşünceler, duygular daha önce yaşanmış olan ilişkili anılarla birleştirilir. Bu sayede yeni yaşanmış deneyim ile ilgili bir öğrenme gerçekleşir, burdan edinilen bilgiler gelecekteki tepkilerimizi de belirler. Bu sistem normal şartlarda gerektiği şekilde çalışırsa, uyum sağlayıcı ve işlevseldir.  Ancak bazen yaşanan travmalar ya da yaşanan olaylar çok rahatsız ediciyse, bu modelde bazı aksaklıklar oluşmaktadır. Bu noktada, yeni yaşanan deneyimin parçaları yani duygular, düşünceler, duyumlar, sesler, kokular gibi parçalar daha önce var olan anılarla birleştirilememekte ve olduğu haliyle depolanmaktadır. Yani öğrenme gerçekleşememekte, işlevsel ve akla uygun çıkarımlar yapılamamaktadır. Bu nedenle, bugün yaşadığı bir deneyim sırasında, işlenmemiş anıyı çağrıştıran bazı öğeler olduğunda, kişi bu anıyı ya da bir bölümünü tekrar yaşıyor gibi etkilenebilmektedir. 
EMDR, bu anıların yeniden işlemlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, rahatsız edici düşünceler, duygular ve bedensel rahatsızlar ortadan kalkar. Hatta, kişi yeni bir bakış açısı geliştirerek yaşam kalitesini yükseltebilir. EMDR, bu anıları çift yönlü uyarım ile çalışır. El hareketlerini göz ile takip etme, çift yönlü işitsel uyarım, çift yönlü dokunsal uyarım gibi yöntemler kullanılır. Bu mekanizma anıların depolandıkları yerden terapist eşliğinde güvenli bir şekilde çıkmalarını ve işlenmelerini sağlar.  
EMDR,  yaşanan travmatik yaşantılar (kazalar, kayıplar, doğal afetler, taciz, tecavüz gibi yaşantılar), iş hayatında yaşanan sorunlar, ilişkilerde yaşanan zorluklar, gündelik hayat problemlerindeki işlemlenmemiş anılarla çalışr.

EMDR, yapılandırılmış, 8 aşamalı bir protokolden oluşur.

Bu aşamalar,

1. Danışan Geçmişi
2. Hazırlık
3. Değerlendirme
4. Duyarsızlaştırma
5. Yerleştirme
6. Beden Tarama
7. Tamamlama
8. Yeniden Değerlendirme şeklindedir.

EMDR,  mutlaka yetkin kişiler tarafından uygulanmalıdır. EMDR uygulayacak psikolog ve psikiyatristlerin, Uluslararası EMDR Enstitüsü tarafından yetkilendirilmiş enstitülerin verdiği kuramsal ve uygulamalı eğitimleri almış, süpervizyonlarını tamamalamış olmaları gerekmektedir.  
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret337402
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER