Teknolojik Hastalıklar Kapımızda!!!
Teknolojik Hastalıklar Kapımızda!!!
Teknoloji doğru ve dozunda kullanıldığında birçok açıdan hayatımızı kolaylaştırır. Ancak dozunda kullanmak önemlidir. Peki kaçımız telefonumuzu işimiz dışında elimizden bırakabiliyoruz? Kaçımız günde işimiz olmadığı halde bilgisayarın başından kalkabiliyoruz? Peki kaç tane çocuğun telefonu var? Oranlara baktığımızda ülkemizde ve dünyada teknoloji ve teknolojik alet kullanımı günden güne artıyor. Dolayısıyla gün içerisinde iş, eğlence, vakit geçirmek, oyun oynamak veya arkadaşlarla sohbet etmek için teknolojik aletlere ihtiyacımız oluyor. Hatta öyle ki ayrılmaz bir parçamız haline gelebiliyor. Yazıya başlarken de dediğim gibi teknoloji doğru ve dozunda kullanıldığında yaşamı kolaylaştıran ve yarar sağlayan milenyum çağı buluşudur. Peki ya zararları? Cep telefonumuzun, bilgisayarımızın, televizyonumuzun bize yavaş yavaş verdiği zararlara gelin hep birlikte bakalım.
- Duruş ve İskelet Problemleri: İş gereği veya diğer sebeplerle tüm gün bilgisayar veya telefonla çalışan kişilerde daha çok görülür. Tüm gün aynı şekilde oturmak, egzersiz yapmamak, sadece masa başında belli hareketleri yapmak(örneğin bilgisayarda yazı yazmak, evrak çıkartmak, telefonla konuşmak gibi) bir süre sonra boyunda ve sırtta ağrılara yol açıp duruşu değiştirir. Uzun süre televizyon izlemek, bilgisayar başında oturmak veya cep telefonuyla ilgilenmek duruşumuzu bozabilir, sırt, bel ve boyun ağrılarına sebep olabilir.
- Görme problemleri: Gün içinde devamlı cep telefonu, bilgisayar veya televizyon ekranına uzun süre bakma çok önemli olan görme organımıza zarar verebilir. İster televizyon ister cep telefonu ekranına uzun süre ve hareketsiz şekilde bakılmasından sonra baş ağrısı, gözlerde sulanma, gözde yanma ve batma görülebilir.
- Teknolojiye bağlı olarak gelişen yeme bozuklukları: Günün büyük bir kısmını televizyon veya bilgisayar ekranında geçiren kişiler de yeme problemleri görülebiliyor. Öğün saatlerini ekran başında geçirmek, yiyecekleri yemekleri ekran başında yemek, yiyeceklerini hızlıca tüketmek ve bunun uzun süre olması yeme problemlerine sebep olabilir.
- Teknolojik aletlerin yaymış olduğu radyasyon küçüğünden büyüğüne birçok kişiyi etkilemektedir. Cep telefonuyla uzun süre konuşmak, mesajlaşmak, uyurken telefonu yastığının altına veya yakınına koymak yaydığı radyasyona daha fazla maruz kalmak anlamına gelmektedir. Özellikle küçük çocukların erken den teknolojik aletlerle tanışması radyasyondan dolayı tümör ve kanserojen etkilerini arttırmaktadır.
- Teknolojik aletlerle uzun süre haşır neşir olmak bir zaman sonra onlarla geçirdiğimiz zamanı da arttırır. Evde, işte, okulda, yatakta hep yanımızda olan elimizden düşmeyen teknolojik aletler olmaktadır. Bundan dolayı bazı kişilerde cep telefonu veya bilgisayar bağımlılığı görülebilir. Bilgisayara veya cep telefonuna bağımlılığı gelişen kişilerde telefonsuz veya bilgisayarsız kalmak kaygı bozukluklarına yol açabilir.
- Uyku gelişiminde ve uyku düzeninde bozulmalar: Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı sanıldığı gibi sadece gün içinde hayatımızda olan aletler değildir. Birçok kişi uykuya geçiş nesnesi olarak telefon veya bilgisayarı kullanmaktadır. Ancak telefon veya bilgisayarla geçirilen saatlerin süresi uzadıkça uyku saati kısalmakta ve uykusuz bir gecenin sabahında kişinin verimi daha düşük olmaktadır.
- Psikolog Ceren GÜMÜŞ