MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

BORDERLİNE(SINIRDA) KİŞİLİK BOZUKLUĞU


BORDERLİNE(SINIRDA) KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler; kişiler arası ilişkilerde, benlik imgesinde ve duygu durumlarında tepkisel ve dengesiz bir davranış örüntüsü sergiler. Kendilerini belirsizlik içinde hissederler. Benlik algıları zayıftır. Bu kişiler ilkel düzeyde savunma mekanizması kullanır. Benlik algısında, amaçlarında ve seçimlerinde belirsizlik vardır. Kimlik karmaşası yaşarlar bunun nedeni; benlik algısı ile ilgili tutarsızlığıdır. Kronik bir can sıkıntısı ve boşluk hisleri vardır. Bu kişiler dengesiz ilişkiler kurarlar ve sürekli talep kârdırlar.

Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler yoğun saldırganlık duyguları yaşarlar bu saldırganlık duyguları nesne açlığına sebep olur. Nesne açlığı da saldırganlığa sebep olmaktadır ve birbirinin yerine geçmesinin doğal sonucu olarak içsel yapılanmada yetersizlik ve denetim eksikliği oluşur. Borderline kişilik bozukluğunda ego yapılarının büyük bir kısmı haz ilkesine göre çalışır. Dolayısıyla bu kişilik bozukluğunda ego uyumu kısmen çalışır.

Kendilerine zarar verici davranışlar sergilerler. Yinelenen intihar girişimleri vardır. Öfkelerini kontrol altına alamazlar ve orantısız öfke durumları söz konusudur. Sık sık öfkelenirler bu yüzden yakın ilişkileri sürekli bozulur. Stresle baş etme eğilimleri düşüktür. Terkedilmeye karşı aşırı duyarlıdırlar. Terkedilmekten kaçınmak için çok aşırı çaba sarf ederler. Kişiler öfke patlamalarından dolayı sonrasında utanç ve suçluluk duymasına sebep olur. Kendilerini öfke patlamaları sonrasında çok kötü hissederler.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerin ‘’dünya kötü ve tehlikeli’’, ‘’ben güçsüz ve tehlikeye maruz birisiyim.’’ , ‘’ben doğuştan kabul görmeyen birisiyim’’ gibi düşünceleri vardır.

Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin çocukluk döneminde olumsuz ve travma yaratıcı olay yaşadıkları görülmüştür. Bunlar istismar, ihmal, ayrılık, kayıp gibi olaylardır.

Psikolog Duygu Yakupoğlu

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam65
Toplam Ziyaret340104
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER