MERSİN   FORUM  ÇÖZÜM   KLİNİK    PSİKOTERAPİ MERKEZİ


                                                  
HASTALIKLAR

ÇOCUKLARLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN OYUN ÇEŞİTLERİ 

Son zamanlarda teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte okul öncesi dönemde dâhil olmak üzere çocuklar vakitlerinin büyük çoğunluğunu genellikle bu gibi ürünlerle geçirir oldular. Çocuklar ev içerisinde kendi başlarına oynadıktan bir süre sonra sıkılıp farklı uğraşlar aramak isterler. Oysaki aile ile birlikte veya arkadaşlarla kurulan oyunlarda çocukların hem dikkat süreleri uzamakta hemde aldıkları doyum daha fazla olmakatdır. Önemli olan çocuğun bireysel oynamasından çok çocukla oyun oynarken yapılan duygusal yatırımlardır. Peki çocuklarınızla ev içerisinde kaliteli vakit geçirmek için başka neler yapabilirsiniz?

  • Parmak Boyası: Malzeme için dilerseniz evdeki suluboya ile veya parmak boyaları ile yere sereceğiniz uzunca karton bu etkinlik için yeterlidir. Bunu yaparken üzerinin kirlenmesi veya etrafın kirlenmesi tahmin edilen bir durumdur. Bu konuda endişeli olan annelere önerim çocuğunuzun ve kendinizin giymediği eski bir kıyafet giymeniz ve yere de naylon bir muşamba sermeniz. Parmak boyamayı dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Eller, parmaklar hatta ayaklarınızı bile boyayıp kartona yapıştırabilirsiniz. Her bir birey el, ayak ve parmaklarını boyadıktan sonra altına isimleri yazılarak seçtiğiniz bir duvara asabilirsiniz.
  • Patates veya sünger baskısı: Malzemeler için birkaç tane patates ve birkaç tane şekilli sünger yeterlidir. Suluboyayı kullanarak yine uzunca bir kartona renk renk patates veya sünger baskısı yapabilirsiniz.
  • Genişçe bir kabın içerisine su koyup su da yaşayan hayvanları içine dahil edip hayvanlar alemi oyunu oynayabilirsiniz.
  • Yine genişçe bir kaba biraz toprak evcil hayvanları içerisine dahil ederek ev de kullanmadığınız sebzeleri de içine koyarak oyuncak küçük bir çiftlik yaratabilirsiniz.
  • Belki bu söyleyeceğim evinizi biraz dağıtmanıza sebep olabilir ama parkuru hazırladığınızda hem çocuğunuzun hem de sizin inanılmaz eğlendiğinizi göreceksiniz. Tabi ki bu mutluluk her şeye değer. Oyunumuzun ismi survivor parkuru. Bu oyun için düşündüğünüz gibi tahtalara veya demirlere ihtiyacımız yok. Evdeki yastıklar ve sandalyeler oyun için yeterli. Tıpkı survivor da ki parkurlar gibi yastık ve sandalyelerle çocuklarınıza engeller hazırlayın. Mümkün olduğu kadar zorlamayacak ve sıkılmayacak uzunlukta olmasında fayda var. Sandalyeleri sıra sıra dizebilirsiniz. Bir altından bir üstünden geçebilir. Eğer sandalyeler çok alçaksa sadece üstünden geçsin. Daha sonra yastıkları aralıklarla koyup aralarından değmeden geçmesine yardımcı olun. Ve parkurun sonunda kazandığını belirtecek bir ödül olması çok önemli. Birlikte hazırladığınız bir bayrak veya sevdiği bir yemek olabilir.
  • Bir çocuğun bir canlıya sahip olması ve o canlıyı beslemesi, büyütmesi sorumluluk duygularını arttırmaktadır. Çocuğunuzla birlikte pazardan veya başka yerlerden seçebileceğiniz tohumlar alabilirsiniz. Tohum yerine bir çiçekte alabilirsiniz. Eğer balkonda bir saksıya dikecekseniz saksıyı çocuğunuzla birlikte yerleştirin. Tohumları ekin ve sulayın. Çocuğunuza onu her gün sulaması için küçük bir bahçe suluğu alabilirsiniz. Aynı zamanda suyu verebileceği zamanı hatırlatacağı bir çalar saat çocuğun her gün su vermesi için onu tetikleyecektir.
  • Çocuğunuz eğer okuma, yazma biliyorsa sessiz sinema oyunu tam size göre. Önce çocuğunuza duyguları bilip bilmediğini sorun. Biliyorsa bildiklerini küçük kağıtlara yazıp kıvırmasına yardımcı olun. Arkasında söyleyemediği ama sizin aklınıza gelen duygu kelimelerini de yazın. (Örneğin; ağlamak, gülmek, sevinç, öfke …) Daha sonra çocuğunuza şu yönergeyi verin. Şimdi sırayla bir kart çekeceğiz ve kartta yazan kelimeyi okuyup duyguyu yüzümüzle veya hareketlerimizle anlatmaya çalışacağız. Çocuğun oyuna adapte olabilmesi için önce anne veya baba oyunun örneğini deneyebilir.
  • Çocuğun hem dikkatinin gelişmesi için hem de aileyle birlikte zaman geçirmesi için uno, monopoly, jenga gibi oyunlar oynamasını tavsiye etmekteyim.
  • Çocuğunuzun yaş grubuna göre bu yapacağınız etkinliğin şekli değişebilir. Eğer okuma yazma biliyorsa aile bireyleri hep birlikte 15 dakika boyunca kitap okuyup bitirdikten sonra birbirlerine; okudukları kadarını anlatmaları ve içlerinden seçtikleri bir hikayeyi hayal güçlerine göre devam ettirmesi hem eğlenceli hem de hayal gücünü genişleten bir yöntemdir. Eğer çocuk okuma yazma bilmiyorsa anne veya baba 10 dakika kadar çocuğa kitap okuyup bittikten sonra peki sence kitabın kahramanı buradan sonra ne yapmış olabilir  diyerek çizmesini veya söylemesini isteyebilirsiniz.
  • Psk. Ceren GÜMÜŞ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam33
Toplam Ziyaret342480
KİŞİSEL GELİŞİM-MAKALELER